Skip to content
HAWTHORN
This Hawthorn project won “Landscape of the Year 2021” in several categories. Summed up perfectly by one Judges’ comment “This garden from Nature’s Best Landscapes is a great example of what Residential landscaping should be – high quality construction coupled with exceptional softscaping. Erin Green and his team have again delivered on all fronts, from the excellent set out, to the high quality material selection and excellent trade skills being applied to every small detail. “
Before Images
3D Mockups
Landscape Design Concept
Projection Completion

Location
Hawthorn VIC


Project
Landscape & Pool Design & Construction


Description

The brief was to create a family friendly urban oasis, that incorporated an entertaining space to cater for groups of people. It was equally important that the look and scale of both the pool and pool house spaces were in proportion with the sizeable home. The client was adamant on deviating to a more minimalist design, not to compete with the Victorian heritage home.

We explored several options for the pool, following council approval, we commenced the detailed design stage by hosting numerous design meetings, guiding the client with 3d images. After having assessed the levels on the site it was clear we could achieve an elevated wet edge pool that would be the main feature. This allowed us to utilize the pools wet edge as the safety barrier hence eliminating a pool fence between house and pool further enhancing the simplistic design.

The design is well structured, with the garden beds, pool and pool house revolving around a large central lawn. The standout features are the sleek, minimalist pool house and the wet edge pool, with the pool house complementing, not competing with the pool.

The homeowners are admirers of Marc Merckx, a Belgian designer known for his modern, pared down approach. Taking our cue from this, we gave the pool house a clean-lined black facade that contrasts the striking blue of the pool’s tiled interior surface and the vibrant green of the planting palette. Just as importantly, although of highly contemporary design, the pool house sits in perfect harmony with the Heritage-listed 1880’s house.

The exterior of the pool house is wrapped in Colourbond Night-Sky steel cladding, the dark tones working in complete harmony with the polished concrete flooring and the on-trend grey granite pool surrounds, steps, and garden paving. To make entertaining easy, the interior is equipped with an audio system and TV that can be watched from the pool and spa. Construction of the paving slab was built of an engineered construction lip off the back of pool beam and a bond deck lid over core filled blockwork for pool house slab

A task thrown in by the client which involved utilising some sentimental existing original bluestone pitchers from the property, somewhere in the design. At first, I was perplexed as to how I could make this work without disconcerting from the contemporary design. However, it turned out to be a beautiful yet functional element of this yard’s story.  I tackled this by creating an organic set of steps leading you to an elevated sitting area that is nestled under the shade of the existing stately peppercorn tree. A special place where you can enjoy a magnificent vantage point of the garden in its entirety.

The planting was just as well considered. A Ficus hillii ‘Flash’ hedge frames the pool and acts as a backdrop along the rear fence. A hedge of viburnum embraces the lawn, continuing the structured look and adding to the layered feel. As you move away from the central lawn, the planting is more relaxed. Plants include Euphorbia, Dichondra ‘Silver Falls’, which spill over and soften the walls, prostrate rosemary and Stachys byzantina, (lamb’s ears), for colour and texture. These plants were also chosen to cope with the large peppercorn tree that competes for sun and water.

The entire project progressed without a hitch, despite the property’s location on a main road. Given the traffic and trams, entering, and exiting the property was challenging, especially as over 600 cubic metres of earth had to be removed, but with careful planning and traffic management, construction took place in a seamless and efficient manner.